Whisky är en spritdryck som har tillverkats med spannmål. Spannmålen tillreds på olika sätt, blandas med vatten och får sedan jäsas, destilleras och lagras. Hur processen går till mer exakt skiljer sig åt beroende på tillverkningsland, whiskytyp och innehåll.
Alkoholhalten i whisky ska alltid vara minst 40 procent i den rena drycken. Däremot kan alkoholmängden variera beroende på hur man använder whiskyn, exempelvis om man blandar den med andra vätskor och liknande.
Whisky eller whiskey?
Oavsett vilken stavning man använder sig av – whisky eller whiskey – är det samma dryck som åsyftas. Det som skiljer sig åt gällande stavningen, och de drycker som tillhör den ena eller den andra stavningen, handlar huvudsakligen om vilka skolor whiskyn kommer ifrån och i vilka länder den har tillverkats. Whiskey är stavningen som brukar användas i USA och Irland, medan whisky är den vedertagna stavningen i ungefär resten av världen. I Sverige är den etablerade stavningen av dessa anledningar därför whisky, och inte whiskey. Oavsett hur man stavar det bör dock människor förstå vad det är som menas, vilket möjligtvis kan göra stavningen av ordet till något av en icke-fråga.
Vad är svensk whisky?
Whisky har enligt legenden tillverkats i Sverige sedan slutet av 1800-talet. Tillverkningen ägde då rum i jästfabriker som fanns på den tiden, som var lokaliserade i Göteborg och Helsingborg. Huruvida detta faktiskt är sant eller inte är någonting de lärda tvistar om.
Den första etablerade whiskytillverkningen i Sverige grundades under mitten av 1950-talet. På den tiden var det Skeppets whisky som tillverkades. Tillverkningen var dock förhållandevis provisorisk och verksamheten lades ner efter bara några fåtal år.
Idag är den största svenska whiskytillverkaren Mackmyra Svensk Whisky som har sina lokaler utanför Gävle. Whiskyn de tillverkar har funnits i standardsortimentet på Systembolaget sedan 2006.
Svensk whisky har rökiga inslag, men har också en viss sötma.
Hur används whisky?
Det vanligaste användningsområdet för whisky är som dryck, men det kan också användas som ingrediens i drinkar och i matlagning. När det dricks kan det ibland förtäras tillsammans med vatten eller is, alternativt ihopblandat med andra drycker eller ingredienser. Inom matlagning är det vanligt att använda whisky i exempelvis marinader och såser av olika slag.
Olika typer av whisky
Precis som med det allra mesta finns det inte enbart en enda sort av whisky, utan en hel mängd olika. Några av de whiskykategorier som finns är följande:
• Bourbon-whisky: Bourbon-whisky är tillverkad av minst 51 procent majs. Drycken lagras i rostade ekfat vilket det – tillsammans med majsen – ger whiskyn en söt smak.
• Majswhisky: Majswhisky är tillverkad av minst 80 procent majs och behöver inte nödvändigtvis lagras. Om den lagras görs det vanligtvis i fat som är lagrade eller använda sedan tidigare.
• Maltwhisky: Maltwhisky görs av minst 51 procent malt, som därefter lagras. Vanligtvis sker lagringen på ekfat.
• Rågwhisky: Rågwhisky tillverkas av åtminstone 51 procent råg.
• Rågmaltwhisky: Rågmaltwhisky är tillverkad av en kombination av råg och malt, vilka tillsammans utgör 51 procent av det totala innehållet.
• Vetewhisky: Vetewhisky tillverkas av minst 51 procent vete.
Alkoholhalten i dessa drycker bör ej understiga 40 procent, men inte heller överstiga 80 procent.