Välj en sida

Rye whisky, även kallat rågwhisky på svenska, är whisky som har tillverkats av minst 51 procent råg. Detta är mest vanligt förekommande i USA. Rågwhiskyn lagras på ekfat som är nykolade och lagringen pågår i minst två år. Även kanadensisk whisky kallas ibland för rågwhisky, vilket dock främst sker av historiska skäl än det faktiska innehållet; i Kanada finns det nämligen inget krav på att rågwhiskyn måste innehålla råg i tillverkningsprocessen.

Allmänt om Rye whisky

De senaste åren har rågwhisky blivit en alltmer populär whiskytyp i Sverige, och på Systembolaget finns det flera olika sorter att välja bland i standardsortimentet. Tidigare har rågwhiskyn framför allt varit populär i USA där den mestadels tillverkas, men whiskyn har både fått spridning och ökat sin popularitet runtom i andra delar av världen.

Rågwhiskyn kan både drickas som den är, men kan också användas som drinkingrediens. Rågwhiskyn är generellt en mjukare och mildare variant av whisky, och har låg rökighet, jämfört med en del andra whiskysorter. Smaker som associeras med rågwhisky är bland annat kola, vanilj, kryddighet, sötma och nötter. Alkoholhalten ligger ofta runt 45 till 50 procent, men kan variera lite grann beroende på vilken sort det handlar om.

Amerikansk Rye whisky

I USA måste rågwhisky enligt lag innehålla minst 51 procent råg. Utöver råg är det vanligt att rågwhiskyn innehåller korn och malt. Whiskyn innehåller under tillverkningsprocessen som mest 80 procent alkohol, och lagras på nya ekfat. Den slutliga produkten får dock inte innehålla mer än 62,5 procent alkohol. Det finns både straight och blended rye whisky. Straight rye whisky kallas den whiskyn som inte har blandats med andra whiskysorter från andra destillerier, medan blended rye whisky kan innehålla whisky från olika destillerier.

Det som skiljer rye whisky från exempelvis bourbon-whisky är – utöver ingredienserna, där bourbon-whisky tillverkas av majs – att rye whisky är torrare, medan bourbon-whisky är mer söt till sin karaktär. Vissa jämför smaken från amerikansk whisky med smörkola och vanilj.

Kanadensisk Rye whisky

Kanadensisk whisky benämns ibland som rye whisky oavsett vad den är tillverkad av, vilket beror på att whisky traditionellt tillverkades av just råg i Kanada. Trots att tillverkningsprocessen, och ingrediensinnehållet, har förändrats sedan dess har det ursprungliga namnet och benämningen fortlevt.

I Kanada är det mest vanligt förekommande med blended whiskysorter, vilket innebär att whisky från olika destillerier har blandats ihop till en ny blandning. Det är vanligt att kanadensisk whisky innehåller en viss andel av råg, men det behöver absolut inte vara en majoritet av innehållet som är råg. I vissa fall kan proportionerna vara 9:1, där den största andelen består av exempelvis majs och den mindre andelen av råg.

Den kanadensiska whiskyn måste lagras i minst tre år för att få marknadsföras som whisky. Whiskyn från Kanada är ofta mild och fruktig till sin karaktär, och tillverkas ofta av en blandning av majs, råg och kornmalt.

© 2019 whiskyprovning.nu