Whisky innehåller runt 0,1 gram kolhydrater per 100 gram dryck. Detta gäller för all ren sprit. Trots att whisky är tillverkad av sädesslag av olika typer är slutprodukten glutenfri och innehåller max 0,1 gram kolhydrater – och ofta är mängden 0 gram.
Kolhydrater i whisky jämfört med annan starksprit
För att sätta whiskyns kolhydratinnehåll i relation till andra spritsorter kan det jämföras på följande sätt. ”Drink” här åsyftar den standardstorleken på drinken i fråga som man får när man beställer den på exempelvis en bar.
- Whisky, 0 gram/drink
- Cognac, 0 gram/drink
- Martini, 0 gram/drink
- Tequila, 0 gram/drink
- Bloody Mary, 7 gram/drink
- Margarita, 8 gram/drink
- Cosmopolitan, 13 gram/drink
- Gin & Tonic, 16 gram/drink
- White Russian, 17 gram/drink
- Screwdriver, 28 gram/drink
- Rom & Cola, 39 gram/drink
En grundregel när det kommer till kolhydrater i starksprit och drinkar är att: ju renare spriten är, desto mindre mängd kolhydrater innehåller den. När drinkar däremot blandas med andra ingredienser, såsom mjölk, läsk, juice eller sötade drinkar, kommer de också med större sannolikhet innehålla mer kolhydrater – såvida de inte har sötats med exempelvis kolhydratfria sötningsmedel eller liknande. Om man vill ha en drink som innehåller fler ingredienser men vill ha så få kolhydrater i som möjligt kan man exempelvis byta ut läsk mot kolsyrat vatten, och smaksätta med färska citrusfrukter såsom citron eller lime. Det som innehåller mest kolhydrater är drinkar med läsk, juice, sockerlag eller mjölk.
Kolhydrater i alkoläsk och öl
Detsamma gäller exempelvis alkoläsk och öl som innehåller mer kolhydrater. Alkoläsk kan innehålla upp emot 39 gram/flaska. Det är också vanligt att öl har högt kolhydratinnehåll, och för de vanligaste ölsorterna ligger mängden mellan 2,5 gram och upp emot 14 gram per flaska eller burk. Hur mycket kolhydrater öl innehåller skiljer sig åt mellan olika ölsorter, och de ölsorter som generellt innehåller lägst mängd kolhydrater är ljusa amerikanska ölsorter.
Kolhydrater i vin
Även vin innehåller låga mängder kolhydrater, ofta runt 1-2 gram per glas. Detta gäller framför allt för torra viner. För sötade viner och fruktviner kan kolhydratmängden vara betydligt högre. Om man däremot dricker torrt rött vin, torrt rött vin eller torrt mousserande vin kommer också kolhydratmängden med stor sannolikhet vara förhållandevis låg. Jämfört med whisky är det så klart en ännu lägre mängd kolhydrater i whisky, än i vin, men om man inte bryr sig så mycket om hur många kolhydrater man äter eller dricker – eller rentav vill äta en så kolhydratrik kost som möjligt – kan man utifrån detta ta ställning till vad man vill dricka och inte.
Lågkolhydratkost och alkohol
En sak som kan vara viktig att ha i åtanke om man äter en kost med få kolhydrater är att det kan göa så att man blir betydligt mer lättpåverkad av alkohol, jämfört med om man hade ätit en kost innehållandes kolhydrater. Om man exempelvis nyligen har förändrat sin kost och slutat äta, eller minskat sitt intag av, kolhydrater bör man alltså vara vaksam på att man kan bli lättare påverkad av alkohol än man kanske tidigare varit van vid.
Vad anledningen till detta är är svårt att veta med säkerhet, men flera personer som har gått på lågkolhydratkost vittnar om samma upplevelse när de druckit alkohol. En förklaring som vissa tror på är att det beror på att levern producerar ketoner och glukos och därmed inte har samma kapacitet att bryta ner alkohol som den hade haft annars. Detta gör att alkoholen i kroppen förbränns långsammare än den hade gjort annars, vilket också gör att man kan bli både mer påverkad av alkohol samt att alkoholpåverkan håller i sig längre tid.
Om man kör bil bör man vara extra försiktig, och helt avstå bilkörning om man har druckit alkohol.