Välj en sida

Ett standardglas med whisky, motsvarande 40 procent á 4 cl, innehåller runt 89 kcal. När det kommer till alkohol och kalorier kan man utgå från en grundregel som säger att: ju högre procenthalten är, desto fler kalorier kommer drycken innehålla. Det här innebär att kalorimängden i alkohol är jämförbar med den som är i fett, av motsvarande mängd.

Det uppstår ibland frågor om hur man ska tänka kring kalorier i allmänhet, och alkohol i synnerhet, om man exempelvis går på någon diet eller är intresserade av att uppnå eller behålla någon specifik kroppsform eller vikt. Vissa väljer att avstå från alkohol helt om de inte vill optimera sitt kaloriintag, medan andra antingen inte bryr sig om kalorimängden i alkohol – och annat – eller föredrar att ersätta alkohol med andra ätbara eller drickbara substitut.

Den mest energitäta källan man kan konsumera i matväg är fett, och därefter kommer alkohol. 1 gram fett innehåller i snitt 9 kcal, och 1 gram alkohol innehåller cirka 7 kcal.

När det gäller vikt och kaloriintag respektive energiåtgång är det dock ofta mer komplext än det kan verka vid första anblicken. Vissa utgår från formeln ”kalorier in – kalorier ut”, och menar att vikten en person har kommer att hållas stabil om kaloriintaget och -användningen är balanserad. I praktiken kan det dock vara mer komplicerat än så, då människor för det mesta har fler dimensioner än den rent kliniska, där andra saker är viktiga och prioriteras än att hålla koll på kalorier.

Hur kroppen tar hand om kalorier beror på varifrån de kommer. Vissa kalorier förbränns långsammare och andra förbränns snabbare. Olika saker en person äter kan dessutom påverka förbränning av andra saker personen har ätit. Om en person dricker alkohol kommer detta förbrännas först, och under tiden alkoholen förbränns kommer förbränningen av annat som har ätits vara minimerad. Det här förklaras genom att alkohol består av etanol som är ett gift för kroppen, vilket gör att kroppen vill göra sig av med det så snabbt som möjligt.

Då alkohol framför allt bryts ner och rensas bort genom levern gör det att belastningen på det organet ökar, samtidigt som levern under tiden inte har förmåga att bryta ner exempelvis fett. Detta kan antingen innebära att fettet istället för att brytas ner lagras i kroppen, men det kan också betyda att fettförbränningen helt enkelt bara går långsammare än den hade gjort om man inte hade druckit alkohol.

En annan faktor som kan spela in när det gäller alkohol är att alkohol har en förmåga att öka aptiten för vissa personer, vilket också kan ha som följd att personer äter mer mat än vad man annars hade gjort – eller annan typ av mat än man hade valt i ett nyktert tillstånd. Vissa menar att detta beror på att ens uppfattningsförmåga förändras när man är påverkad av alkohol, vilket bland annat kan leda till förändringar i omdömet och andra typer av bedömningar och beslutsfattande.

Om man tycker det är svårt att hålla koll på kalorier när man dricker alkohol, men ändå vill ha ett visst hum om hur många kalorier man kan ha tänkas förtärt, kan man avrunda det till att ett standardglas av starksprit, såsom vin, whisky, punsch ungefär innehåller 100 kcal per glas. Glasen som används för uträkningen här ska då alltså innehålla 4 cl om det gäller punsch eller whisky, och runt 12,5 cl om det gäller rött och vitt vin.

© 2019 whiskyprovning.nu