Välj en sida

Whisky sour är en drink innehållandes whisky, citronjuice, socker och i vissa fall äggvita. Ingredienserna skakas ihop i en shaker och kan serveras med en apelsinskiva eller cocktailbär. Den whiskysorten som är vanligast att använda till whisky sour är bourbon-whisky. Drycken kan varieras på en mängd olika sätt.

Ett grundrecept för whisky sour är följande:

2 delar whisky
1 del citronjuice
½ del socker eller sirap
½ del äggvita
Isbitar

Samtliga ingredienser hälls i en shaker som sedan skakas i cirka 20 sekunder. Genom att blanda ingredienserna i en shaker tillsammans med isbitar gör det så att drycken kyls till en bra temperatur, vilket gör att den kan serveras direkt.

Drycken hälls sedan i ett glas och kan dekoreras med exempelvis en apelsinklyfta och ett bär.

Whisky sour är en dryck som passar till personer som gillar syrliga drinkar som samtidigt har en fräschör. Drycken är populär både på grund av sin smak, sin enkelhet och sin snabba tillredning. I snitt skulle det kunna sägas ta runt tre minuter att göra i ordning drinken om man har alla ingredienser tillgängliga.

Trots att drycken innehåller citronjuice och har ett namn som indikerar syrlighet, så är drycken fortfarande balanserad på grund av den tillsatta sötman. Kombinerat med whisky får den en alldeles ypperlig smak. Då det är just en drink innebär det också att man kan kombinera delarna lite som man själv tycker blir bäst. Grundreceptet är främst som en utgångspunkt om man inte tidigare har gjort drinken och vill ha en uppfattning om vad den innehåller och vilka proportioner ingredienserna traditionellt brukar ha till varandra. Utifrån det kan man sedan experimentera genom att variera mängderna, men också genom att tillsätta fler ingredienser om man skulle känna för det.

Några sätt att variera whisky sour på

Om man inte är van vid att blanda drinkar kan det vara svårt att veta vilka smaker som passar bra ihop, och vilka som kan passa sämre ihop. Nedan kommer några exempel på saker som är vanliga att blanda i en whisky sour:

• Läsk eller kolsyrat vatten. Genom att blanda i läsk i whisky sour får man inte bara en kolsyrad drink, utan kan även få fler smakdimensioner. Läsk som kan passa bra är sådana som har smaker som finns i drycken från början, såsom citrus, men även andra smaker kan passa in. Beroende på om man väljer att blanda i läsk eller kolsyrat vatten kan det även påverka dryckens sötma.

• Olika whiskysorter. Då olika whiskysorter kan ha väldigt olika smaker innebär det också att drinkens smak påverkas mycket av vilken whisky man använder sig av. En rökig whisky ger en typ av drink, medan en whisky med lägre rökighet ger en annan typ av drink. Vilket man gillar mest är någonting man får testa sig fram till. Beroende på vilken typ av whisky man använder sig av kan sötman också behöva regleras utifrån det. Detta görs enklast genom att öka mängden socker eller sirap i drycken.

• Andra citrusfrukter. Syrlighet finns i flera olika citrusfrukter, vilket också gör att man med enkelhet kan variera vilka citrusfrukter man använder sig av i drinken. Vissa föredrar exempelvis att kombinera citronjuice och limejuice, istället för att enbart använda sig av citronjuice. Även andra citrusfrukter kan användas, vilket även det påverkar smakupplevelsen.

• Annan sprit. Drinkens namn till trots så går det att byta ut whiskyn mot andra sorters starksprit såsom gin, vodka, rom eller tequila. Drinken kommer fortfarande vara syrlig, om resterande ingredienser används, men helhetsintrycket kan komma att skilja sig åt. Även i dessa fall kan sötman och syrligheten behöva regleras beroende på vilken sprit man väljer att använda sig av.

© 2019 whiskyprovning.nu